Navdihovalnica

PRISLUHNI MODROSTI SVOJEGA TELESA

Telo je vsak dan drugačno. To še posebej velja za žensko telo, prizorišče čudeža kompleksnega hormonskega cikla …

Bistvo jutranje jogijske prakse je zame vsak dan znova in na novo prisluhniti telesu. Ga polno občutiti. Ljubeče podpreti v tem, kar danes potrebuje. Najprej to.

In šele potem vse ostalo, kar je v današnji pretirano storilnostni kulturi ponavadi v prvem planu: telo trenirati, disciplinirati, oblikovati v skladu s svojimi predstavami, ga “uporabljati”.

Krasno je telo razgibavati in krepiti, kar lahko počnemo (tudi) z jogo. Veliko manj krasno ga je izčrpavati, preobremenjevati in ga nasilno utišati, kadar nam sporoča kaj, česar nočemo slišati – kar prav tako lahko počnemo (tudi) z jogo.

tina 5

Foto: Taja Košir Popovič

Včeraj zjutraj je moje telo želelo močno, dinamično prakso – veliko vaj za moč, intenzivne zaklone, zahtevno poživitveno pranajamo.

Danes, ob prvem dnevu menstruacije, me je občutenje telesa vodilo v nežno, zelo mirujočo prakso – počasno dihanje z dlanmi na trebuhu, občutenje toplote dlani, ustvarjanje polja ljubeče prisotnosti, prisluškovanje sporočilom maternice in zgolj počasno razgibavanje vratu in ramen.

Odveč je strah, ki ga pogosto slišim, da nas bo zaupanje sporočilom telesa vodilo v lenobo in neaktivnost. Usmerilo nas bo k počitku, kadar ga potrebujemo. In klicalo k aktivnosti, gibanju, preizkušanju novega, kadar smo dovolj polni življenjske moči. V naravi življenjske moči je, da se želi izraziti – skozi gibanje, ustvarjalnost, dejavnost. K temu življenja v nas ni treba priganjati – treba je zgolj odstraniti ovire, ki onemogočajo, da bi prosto teklo. Te pa so pogosto ravno naše lastne predstave o tem, kakšni bi “morali” biti in kaj bi “morali” početi.

Modrost telesa je čarobna, čudežna.

Prisluhni ji in ji zaupaj.

 


 

 

Advertisements