Navdihovalnica

VRLINE OSREČUJEJO

“Zunanje reči niso tako zelo pomembne, osrečujejo vrline,” mi je z jasnim glasom povedala modra ženska, ki sem jo danes srečala v sanjah.

Njeno sporočilo mi že ves dan odmeva v mislih … in se organsko povezuje s tem, kar me je naučilo opazovanje življenja.

Imam srečo, da poznam zelo raznolike ljudi, ki so ubrali zelo različne življenjske poti, pa tudi živijo v povsem različnih okoliščinah. Ljudje mi pogosto zaupajo svoje zgodbe, občutja in doživljanja, ki so mnogo globlja od fasad in mask, od videza. To je moj najbogatejši vir učenja in navdiha.

Kaj resnično osrečuje in prinaša občutek izpolnjenosti?

Govoriti o vrlinah se danes zdi staromodno. In to z razlogom. Ker o vrlinah raje govorimo, kot jih živimo, so naše besede prazno, pravičniško moraliziranje.

In vendar jih je vredno živeti.

Vrline so naša duševna hrbtenica.

V svetu, kjer se zdi, da nič ne veljajo, nas lahko zapelje občutek, da bi bilo lažje brez njih … Da so utež, brez katere lahko gremo višje, hitreje, pridobimo večjo moč. “Dobrota je sirota,” pravi pregovor.

Zato indijske duhovne tradicije med vrlinami poudarjajo nenavezanost na zunanje, minljive, spremenljive reči … Vrline, kot so sočutje, ljubeča naklonjenost do vseh bitij, velikodušnost, resnicoljubnost, skromnost, potrpežljivost, modrost … nam (vsaj kratkoročno) morda ne bodo prinesle zunanjega uspeha.

Njihovi darovi so veličastnejši in trajnejši.

Kar vidim pri sebi in drugih je: občutje globokega notranjega miru in radosti je premo sorazmerno z razvijanjem vrlin. In dokaj (ali celo povsem) neodvisno od zunanjega “uspeha” (slave, bogastva itd.).

Modra ženska v mojih sanjah pokima.

Njene oči mehko žarijo.