Vtisi

“Zame so tvoje ure joge res neprecenljive. Vsakokrat dobim odgovor prav na tisto, kar me ob ponedeljkih izzove. Kot bi bila čarodejka – najdeš vsebino, ki zadane žebljico na glavico. Potem pa še vaje in malo oziranja vase, pa sem spet “naštelana” za nove dni. Hvaležna neskončno za to.”
– L.

“Preizkusila sem nekaj različnih šol jogijske prakse: jivamukti, kundalini po jogiju Bhajanu, alignment jogo in seveda hatha jogo, vendar nobena ni bila tako učinkovita in tako “tisto kar potrebujem”, kot ravno Tinina joga. Tinine vaje so preproste na prvi pogled, potem pa se izkaže, da imaš tudi po tako enostavnih vajah muskelfiber, najboljša posledica pa je večja fleksibilnost, dosti večja kot po utrudljivih vajah iz drugih šol. Ampak bistveno je notranje zavedanje in meditacija. Temu daje Tina velik pomen in to je tudi tisto, kar resetira možgane in učinki so neverjetni: izboljšan spanec, jasnejše misli in večja zmožnost koncentracije  – naslednje jutro je lažje vstati iz postelje in se podati v nov delovni dan. Tinino jogo priporočam vsakemu, ki ima težave s spancem ali umiritvijo in mu/ji misli šibajo 100km/h – moraš se umiriti in to je najtežje. Seveda ni vedno enostavno, je pa potem nagrada za vztrajnost toliko večja.”
– Marjeta

Presenetljivo močni učinki, čeprav nisi preznojen
vtis enega od (sicer redkih) udeležencev moškega spola:
“Nekaj refleksij o vadbi:
Nisem si predstavljal, kako sploh bo, samo da bo Tinina vadba in to mi je bilo kar dovolj…
Moram reči, da sem zelo zadovoljen…  meni položaji, ki smo jih delali drugje, ko sem se prav bal zase ali imel strah pred njimi, niso pasali oz. sem vedel, da to ni to…sem kar malo trpel, ko smo delali stojo na glavi ipd.. in potem pride Tina z vadbo, pisano zame…
da o Jogi nidri ne govorim… sem že čisto pozabil, kako je to…. to bi pa z lahkoto prakticiral vsak dan 🙂 … sem že po parih minutah v drugem stanju zavesti :))
V glavnem, super mi je 🙂 najbolj presenetljivo je pa, da so učinki boljši kot pri ashtangi yogi… samo da nisi preznojen :)”

Vsak je prišel zase in vseeno smo bili skupaj

vtis udeleženke po uri, ki se je je udeležila informativno, nato pa se odločila, da se tečaju pridruži:

“Danes mi je bilo res super (tega ne rečem kar tako)! Všeč mi je bilo, ker smo delali lahko vsak v svojem tempu z zaprtimi očmi, po vsaki vaji je bil čas za “telesno refleksijo”. Sicer sem včasih malo odplavala z mislimi, ampak sem hitro prišla nazaj. 🙂

Všeč mi je, ker so vaje uporabne tudi vsak dan čez teden (v pisarni, par minut). Sicer rabim še malo ponovitev, da jih usvojim, ampak se vidim, kako jih delam v službi za pavzo.

Vaja na koncu za sproščanje mi je bila top-kot da bi me nekdo res zmasiral po celem telesu.

Tudi vzdušje v skupini mi je bilo fajn, na izi, vsak je prišel zase in vseeno smo bili skupaj.”


Telo je postalo celota, mehka in lebdeča

“Že od prve ure naprej sem vedela, da sem prišla na pravo mesto. Ne vem, morda bi kdo želel bolj intenzivne vaje, ampak vseeno, meni je ravno zato všeč, ker jogo (in druge vadbe take vrste) jemljem kot meditacijo, v tem primeru je res lahko na videz še tako brezvezna vaja močna. Močna toliko, kolikor ji daš prostora za dihat, kolikor energije spustiš skozi. Tu gre verjetno za proces. Učinek z zamikom, če in kjer ga ni takoj.

In, če torej vse delaš ne samo s telesom, potem ima učinek tudi na telo, hm, malo nasprotujoče, ampak ne znam drugače povedati.

Še posebej mi je v spominu ostala druga ura. Za mano je bil naporen dan. Večer prej smo torej prišli domov, potem pa sem takoj imela opravka z obiski zdravnikov. (…) Skratka po nepotrebnem sem izgubila veliko časa in živcev, tako da mi je naša ura joge tisti dan tako zelo koristila, popolnoma sem se sprostila, domov sem kar letela in možu hitela pripovedovati, kako je bilo to, da sem vendarle odšla na uro, nekaj najboljšega (zaradi časovne stiske sem sprva nameravala ostati doma, pa sta me on in mami pregovorila; namesto z busom me je hitro on peljal tja), on pa se je le smejal mojemu navdušenju in prav nič me ni motil tisti ‘sem ti rekel!’

(…) ker sem zadnjič konkretno na licu mesta čutila učinke, kot da bi mi tiste vaje naoljile sklepe, povezale ude s trupom in med seboj, da je telo postalo nekako celota, taka mehka in lebdeča, no, mogoče tudi joga tako lepo zalije prazne kotičke in žepke naših osebnosti, doživljanj, dogodkov, anekdot, življenj itd.”


Pomemben je občutek, odnos, energija 

… kadar se kdo ne more udeležiti tečaja v svojem terminu, je mogoče nadomeščanje v vzporednem terminu kak drug dan – takle odgovor sem dobila na vprašanje udeleženki, ali jo bo motilo, ker se bodo v terminu nadomeščanja ponovile vaje, ki jih že zna: 

“Načeloma mi je vseeno, kaj počnemo, ker mi je bolj pomembno, kako počnemo. Pri tebi dobim to, kar na nobeni jogi drugje nisem našla. Tako mi je res vseeno, tudi če celo uro ždim na konici žezla ali pa recimo preskakujem kolebnico. Pomemben je filing, odnos, energija.”

(Da ne bi kdo dobil napačnega vtisa: na tečajih ne ždimo na konici žezla in tudi s kolebnico ne skačemo.)

Advertisements