“Naj otroci vedo: najbolj pomembno je, da sanjajo”

Danes vam (po dolgem času) podarjam svež Pogovor za dušo! Pogovarjali sva se z Dašo Vukašinović Zver, svetovalno delavko na Osnovni šoli Dragomelj.

Daša je po izobrazbi socialna pedagoginja, zaključila je tudi štiriletno izobraževanje Kemplerjeve družinske gestalt psihoterapije. 

“Uživam v svojem poklicu, otroci in mladi so mi v večni navdih, njihova iskrenost in neposrednost,” pravi Daša.

V Malem princu, sobi, kjer otrokom nudi učno pomoč, na steni kraljuje drugačna “to-do lista”, kot smo jih vajeni: otroke (in njihove starše) opominja, kaj je v življenju bistveno. “Naj otroci vedo, najbolj pomembno je, da sanjajo,” je odločna. V današnjem svetu stresnega hitenja, ki mu je podvrženo tudi šolstvo, je vse premalo tega, po čemer otroci in mladostniki najbolj hrepenijo. “Mladi so željni in lačni pristnih odnosov.” Mnogi jih tudi doma ne izkušajo, šola pa je lahko velik varovalni dejavnik za duševno zdravje otroka. 

Z namenom podpreti mlada dekleta pri tem, da bi v sebi odkrile notranje vire moči, Daša prireja svojstvene kroge za dekleta. “Mlada dekleta potrebujejo sveti prostor,” je prepričana.

Daša zadnja leta zaradi osebnih izkušenj raziskuje odzive telesa na doživeto, prijetno in manj prijetno, zato si zelo želi vpisati študij telesno orientirane psihoterapije. “Posebej v pedagoških in psiholoških poklicih bi bilo zelo dobrodošlo, da se naučimo ravnati s svojo ranljivostjo. Kako bomo delali z mladimi, če se še svoje ranljivosti ne upamo dotakniti?”

V pogovoru sva se dotaknili tudi te …

Pogovor si lahko ogledate v videu ali pa mu prisluhnete v zvočni obliki (povezavi spodaj):

Posnetek v zvočni obliki pa najdete tu:

P.S.: V pogovoru omenjava tudi Ljubezensko pismo telesu. Zapik s Tino na to temo na voljo tule:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s