V srčno smer

Danes bi rada z vami delila vajo, ki mi je že ničkolikokrat pomagala, da sem ponovno začutila svojo srčno smer, kadar sem se znašla v negotovosti.

Ko to pišem, je zunaj megla. Gosta, bela megla. Iz varnega in toplega domačega zavetja se mi zdi čarobna. V nedeljo, ko sem bila v megli v hribih, kjer je mrzlo pihalo in drselo in se slabo videlo (nič dramatičnega z vidika bolj izkušenih pohodnikov), se mi ni zdelo preveč zabavno. In vendar: kako čudovita prispodoba za življenje! Pisala sem že o tem, da se negotovost zagotovo vedno znova pojavlja, če hodimo po poti pristnosti. To je neizogibno. Zato se je na tej poti nujno učiti, kako se v negotovosti sprostiti, se zasidrati v notranjem zatočišču miru in počakati na jasnost. Ko smo na varnem in toplem globoko v Sebi, se “megla” (negotovost), ki nas je prej plašila, zazdi čudežno lepa …

Spodnjo vajo samoraziskovanja s pisanjem sem razvila najprej zase, ker me je njen učinek vedno znova navdušil, pa jo redno uporabljam(o) na tečajih Joga – pot navznoter in različnih delavnicah, ki jih vodim. Tole je zadnja, izpopolnjena različica 🙂

Preden jo zapišem, moram z vami podeliti še krasno sinhroniciteto, povezano z njo, ki me je pobožala prav danes! (Obožujem takšne čarobnosti!) Moj velik navdih in opora pri iskanju pristne življenjske poti in razvijanju zaupanja v notranji kompas je Martha Beck. Tudi navdih za prvo različico spodnje vaje sem dobila enkrat ob branju enega od njenih blogov – več se pa ne spomnim, ker je že tako dolgo nazaj 🙂

Drug pomemben navdih je prispeval Adrian Kezele z enim samim stavkom, ki ga je izrekel v nekem intervjuju: “Če želite vedeti, kaj je vaše poslanstvo, samo pomislite, kaj bi počeli, če ne bi bilo denarja.” Spomnim se notranjega ugovora svojega uma: “Ne, tako enostavno pa že ne more biti! Če bi bilo tako preprosto, bi vsi tako živeli!” In takoj zatem globlji notranji Glas: “Pa prav tako preprosto je. In kot sama dobro veš, preprostost zahteva ogromno srčnosti, integritete in poguma.” Takrat sem se ponovno vrnila k prvemu delu te vaje, ki ga pred tem že nekaj časa nisem več delala – in ugotovila, da mi koristi, če se k vaji vračam vedno znova.

Zdaj pa k sinhroniciteti: zjutraj sem se usedla k računalniku, da tukaj zapišem vajo, ki smo jo prejšnji teden delali na tečajih joge – za tiste, ki so manjkali in za vse ostale, ki bi vas utegnilo zanimati. Ampak pred tem sem si na FB strani Marthe Back pogledala njen najbolj sveži Gathering Room (kakor imenuje svoje tedenske FB live dogodke) z naslovom Don’t Control Yourself. In o čem govori? O točno takšni vaji!!!!! Ob tem pa čudovito odgovarja še na različne pomisleke, ki bi jih ob njej kdo utegnil imeti: toplo priporočam, da si ta njen posnetek ogledate! Ker je že ona vse tako lepo razložila, meni tu ni treba 🙂 in bomo kar skočili k vaji.

Še to: takoj, ko bom imela čas, bom vajo tudi posnela kot FB live na FB strani Joga – pot navznoter – če bi si želeli vajo poskusiti ob vodstvu mojega glasu, spremljajte stran (posnetek bo tudi kasneje na voljo).

In še: tokrat puščam odprte komentarje pod zapisom, če imate kakšno vprašanje ali če bi želeli deliti svoje izkušnje na temo vaje. Ker v izogib neprimernim vsebinam komentarje najprej pregledam, pa bodo vidni šele, ko jih odobrim.

v srčno smer

1. Udobno se namestite. Hrbtenica naj bo udobno vzravnana, da lahko sproščeno dihate (lahko ste naslonjeni). Zaprite oči. Občutite telo, stik s tlemi, s sedežem. Opazujte svoje dihanje. Če vam prija, položite desno roko na trebuh in levo na srce. Z ljubečo naklonjenostjo zaželite sebi v mislih: “Naj mi bo dobro. Naj bom zdrav/a, naj bom srečen/srečna, naj bom miren/mirna.” In vsem bitjem: “Naj bo vsem bitjem dobro, naj bodo vsa bitja zdrava, srečna in mirna.” Ter še enkrat sebi: “Naj mi bo dobro. Naj bom zdrav/a, naj bom srečen/srečna, naj bom miren/mirna.” Občutite, kako vas prežema in objema ljubeča prisotnost.

2. Dovolite si iz srca in z vsem telesom občutiti: Kaj bi počeli, če vam ne bi bilo treba služiti denarja, če ne bi bilo treba nikomur ustreči, nikomur ugajati? Dovolite, da se notranja vizija jasno izoblikuje.

3. Zapišite si, kar se vam je razkrilo. (Pisanje je zelo pomemben korak, ko si dovolimo ne samo občutiti, ampak tudi s pisanjem izraziti svoje srčne želje, pridobimo veliko jasnost.)

(Temu seznamu pravim “seznam srčnih želja” ali “notranji kompas srčne smeri”.)

4. Na drug seznam si zapišite vse tisto, kar občutite, da vas ovira, da stvari s svojega srčnega seznama ne morete početi ali pa jih ne morete početi v tolikšni meri, kot bi si želeli.

(Temu seznamu pravim “seznam moraš-ev”.)

5. Ponovno zaprite oči in se sprostite v meditativno stanje ljubeče prisotnosti. (kot opisano pod točko 1)

6. V umirjenem stanju ljubeče naklonjenosti ponovno preglejte “seznam moraš-ev”:  izberite eno stvar s seznama, ki jo lahko zmanjšate, si olajšate (morda poiščete pomoč) ali celo prečrtate. Ob tej stvari na seznamu natančno napišite, kako in kdaj jo boste zmanjšali ali opustili. Zaprite oči in občutite olajšanje, sprostitev, ko ste pomanjšali ali odpustili enega od svojih “moraš-ev” 😉 Ozavestite občutek prostora, ki se odpre, časa, ki je zdaj na voljo za nekaj drugega.

7. Čas, ki se je sprostil, namenite eni od stvari s seznama srčnih želja. To si tudi zapišite:  katero stvar s seznama srčnih želja lahko počnete v času, ki ste ga pridobili? Čim bolj jasno si zapišite svoj načrt. Tako vaša odločitev, namera pridobi moč, postane zaveza sebi, svoji srčni smeri.

8. Ponovno zaprite oči, se sprostite v meditacijo in opazujte, kako se počutite po vaji.

ZA KONEC: Ne skrbite, če vaš notranji kompas srčne smeri kaže v drugačno smer od življenja, ki ga trenutno živite. Pomembno je, da stopite v stik s srčnimi željami in jim vedno znova prisluhnete. Če ne morete narediti velikih sprememb, naredite tiste majhne spremembe, ki jih lahko. Nikoli ne podcenjujte moči majhnih sprememb! Iz majhnega raste veliko. Ko naredimo tisto malo, kar je že zdaj možno, pridobimo moč za nadaljnje korake. 

Morda smo trenutno v megli in še ne moremo videti, kam nas vodi pot … A pomembno je, da se premaknemo do naslednje markacije! Od tam bomo videli dlje in začutili, kam stopiti.

Želim vam veliko srčnosti, poguma in zaupanja pri odkrivanju ali utiranju svoje edinstvene, pristne Poti!

Z ljubeznijo,

Tina

 

*naslovna fotografija: Juha Kinnunen/ Flickr Creative Commons

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s