Prijatelji duš

Neskončno ljuba mi oseba si je za bližajoči se rojstni dan zaželela, da ji bližnji namesto daril poklonimo nekaj veliko globljega: svoj SMISEL. Povabila nas je, naj ubesedimo, kaj je tisto, kar je naš temeljni življenjski namen …

Kakšno čudovito vabilo! Nagovorilo me je k premisleku, k občutenju … in k spodnjemu zapisu 🙂

Rekla bi, da je tole moj svetilnik, v katero smer bi rada šla, se razvijala, rasla …

V budistični tradiciji imajo za to čudovit pojem: “kalyana mitta”, v keltski pa “anam cara” – PRIJATELJ-ICA DUŠ/ DUHOVNA(I) PRIJATELJ-ICA.

Duhovni prijatelji/ prijatelji duš so ljudje, s katerimi se lahko pogovarjaš ali pa tudi ne in samo sediš (ali hodiš … ali ležiš … 🙂) v tišini … s svojo ljubečo prisotnostjo te podprejo, da odložiš oklepe in maske z bojišča sveta in v varnem prostoru, ki ga ustvarja ljubeča naklonjenost, prisluhneš tihemu šepetu svoje duše.

Ko maske odložiš, v svoji dušni lepoti zažariš!

Vodilo “prijateljev duš” je takole čudovito upesnil Daniel Ladinsky (pod navdihom Hafisa; prev. Barbara Škoberne/ iz knjige “Hafis – Zapleši z menoj”):

“Želim si,
da bi ti lahko pokazal,
ko si osamljen ali v temi,
osupljivo Luč
tvoje lastne Biti!”

Oči in Srca prijateljev duš so zrcala, v katerih lahko uzreš svojo resnično notranjo podobo … Svetlobo, ki sije v vsakem od nas, tudi če smo jo pokopali globoko globoko vase in čeznjo naložili veliko navlake … Iskra nekje še živi in žari!

Čeprav prijatelji duš na videz niso nujno najbolj ugledni, redko jih namreč najdeš v “fensi embalaži”, pa ti pomagajo uzreti bistvo … To presega domet različnih “ogledal”, ki zrcalijo le zunanjo podobo (videz, uspeh, družbeni status, gmotno stanje …). Kot je modro ubesedil Mali princ: “Bistvo je očem nevidno. Kdor hoče videti, mora gledati s srcem.”

you are beautiful

Biti takšno zrcalo … Vidiš, k temu se mi zdi vredno stremeti! Zato se redno potapljam v meditacijo ljubeče naklonjenosti in si ponavljam Molitev miru:

“Naj bom orodje miru!
Kjer je sovraštvo, naj sejem ljubezen;
kjer so razprtije, odpuščanje;
kjer je dvom, zaupanje;
kjer je obup, upanje;
kjer je tema, svetlobo;
kjer je žalost, radost.”

Naj bo vsem bitjem dobro! Naj bodo vsa bitja srečna in mirna!