Svet kot vrata k svetemu

POGLOBITEV IZKUSTVA IN RAZUMEVANJA JOGE – celodnevni program
v nedeljo, 17. aprila v Ubrani dvorani (Celovška 55, Ljubljana)

(Urnik programa najdete spodaj pod uvodnim besedilom in sliko.)

Tokratnega, že četrtega programa Poglobitev izkustva in razumevanja joge se še posebej vzneseno veselim, saj smo na našem potovanju skozi zgodovino različnih oblik joge prišli do obdobja, ki je v zadnjih letih najbolj “moje”,  gre namreč za teme mojega doktorskega študija. Poleg tega so to teme, ki jim vznesenost tudi pritiče. V okviru gibanj, ki si jih bomo tokrat ogledali, so namreč jogo razumeli in prakticirali kot prebujanje močnih energij in sil, ki prežemajo tako človekov notranji svet kot tudi kozmos. Medtem ko so jogiji iz zgodnejših obdobij negovali umirjeno zadržanost, so tantriki namerno kultivirali tudi ekstatično divjost.

Beseda “tantra” danes na Zahodu zbuja predvsem asociacije na najbolj “žgečkljiv” del tantrizma, uporabo spolnih praks. Kakšne točno so te v zgodovini dejansko bile, je težko reči, ker je šlo za zelo dobro varovane skrivnosti. V okviru predavanj bo o njih bolj malo govora (raje posebej zapišem, da ne bi bil kdo razočaran), bomo pa spoznali tantrizem kot filozofijo, katere bistvo je vera v svetost sveta. Asketske kulture so zapovedovale odpoved materialnemu in preseganje posvetnega, tantrizem pa je predlagal drugačno pot: uzreti vse vidike obstoja kot potencialno božanske in preobražati navidez posvetno v prebujeno sveto.

Od raznolikih oblik tantrizma, ki se jih bomo dotaknili v prvem predavanju (šivaizem, šaktizem, višnuistični in budistični tantrizem), se bomo v drugem predavanju posvetili kašmirskemu šivaizmu, ki je ena najbolj fascinantnih filozofij in jogijskih poti v vsej indijski zgodovini. Kašmirski šivaizem je bil do nedavnega povsem neznan (zaradi nesrečne politične situacije v Kašmirju je tradicija žal izumrla in danes ni več učiteljev, ki bi bili neposredni nasledniki starih kašmirskih mojstrov), v zadnjih dvajsetih letih pa ga po svetovnih univerzah pospešeno in z vedno večjim navdušenjem proučujejo. V kašmirskem šivaizmu se na edinstven način prepletajo joga, filozofija in teorija umetnosti (predvsem poezije) – vse tisto, kar imam najrajši. Joga, ki izvira iz te filozofije, je pot igrivosti, čudenja, radosti, ustvarjalnosti in navdiha – kajti tudi življenje je vsak hip prerajajoča se, veličastna Skrivnost.

Komaj čakam, da vam povem več 😉

sri-yantra-šiva šakti

POGLOBITEV IZKUSTVA IN RAZUMEVANJA JOGE – celodnevni program
v nedeljo, 17. aprila v Ubrani dvorani (Celovška 55, Ljubljana)

prijave sprejemam po elektronski pošti: tina.kosir@gmail.com

9:00 – 10:30: JUTRANJE MANTRE IN MEDITACIJA
Osebno naravnost obožujem sanskrtske mantre, ki so srce moje osebne prakse. Zakaj in kako delujejo, je racionalno bržkone nemogoče razložiti – nekateri jih začutimo, drugi ne. Na izrecno željo nekaterih od udeležencev mojih rednih tečajev joge  sem jih malce sramežljivo uvrstila na program – sramežljivo zato, ker se pravilnega izvajanja manter v indijskih tradicijah pod strogim vodstvom (izbranci) učijo dolga leta, naši poskusi posnemanja manter pa so seveda le bledi približek. A celo v tej okrnjeni obliki ima praksa manter lahko močne učinke. Uvodoma vam bom predstavila nekaj daljših manter, nato pa bomo skupaj 108x ponovili gayatri mantro. Po koncu bomo še približno pol ure izvajali meditacijo, v kateri bomo vizualizirali, kako svetloba prežema naše srčno področje, središče glave, prostor nad glavo, prostor okrog nas in naposled vse vesolje.
Prispevek: 5 Eur (oz. kolikor želite) sami nakažete kateri koli dobrodelni organizaciji, ki ji zaupate

Sprehod skozi zgodovino, filozofijo in kulturo joge – poljudni predavanji:

11:00 – 13:00: TANTRIZEM: Svet kot vrata k svetemu
Tantrizem je v indijsko duhovno pokrajino vnesel pomembno novost: svet je razumel kot potencialna vrata k svetemu in razvijal metode, kako v telesu (mikrokozmosu) prebujati kozmične sile, kar je sčasoma omogočilo razvoj joge, kot jo poznamo danes. Iz tantrizma izvirajo tudi učenja o subtilnem telesu in čakrah, a ta so bila izvorno zelo drugačna od tega, kar piše v novodobnih priročnikih. Ogledali si bomo različne oblike tantrizma (v šaktizmu, šivaizmu, višnuizmu, tibetanskem budizmu), podobnosti in razlike med njimi.
Prispevek: 15 Eur*

15:30 – 17:30: KAŠMIRSKI ŠIVAIZEM: Joga, filozofija, umetnost
Podrobneje  bomo spoznali kašmirski šivaizem, ki je filozofsko ena najbolj artikuliranih oblik tantrizma. Vodilni kašmirski filozof Abhinavagupta je na edinstven način prepletel globoke uvide iz mistične jogijske prakse, filozofije nedvojnosti (advaite) in teorije umetnosti. Kaj imata skupnega pesniški navdih in jogijski samadhi? Kako delovanje iz napora preobraziti v igro (krido)? Kako negovati radostno čudenje (camatkara)? Osrednja učenja kašmirskega šivaizma bomo spoznavali tudi skozi poezijo kašmirske pesnice in mojstrice joge Lalle.
Prispevek: 15 Eur*

18:00 – 21:00: POGLOBITEV IZKUSTVA JOGE – podaljšana praksa
V tokratni praksi bomo poskusili še poglobiti izkustvo asan z dharanami (meditacijskim osredotočenjem s pomočjo vizualizacije), ki izvirajo iz tantrične filozofije. Meditirali bomo s pomočjo muder in usmerjanja diha ob hrbtenici ter prakso joga nidre poskušali približati starodavni tantrični tehniki nyase (prebujanja božanske sile v telesu).
Število udeležencev: do 10
Prispevek: 20 Eur*

(*Izključno kot nakazilo na TRR na podlagi izdanega računa. Plačilo v gotovini ni mogoče. Zaradi zelo omejenega števila mest bodo prijave za dokončne veljale šele po plačilu prijavnine, saj si zaradi stroškov izvedbe programa in časovno obsežnih priprav nanj ne morem privoščiti večjega števila naknadnih odpovedi.)