Joga preobražanja

Duh je sam svoj svet,
ki iz nebes pekel,
iz pekla nebo
na vek ustvarja v sebi.
– John Milton: Izgubljeni raj (prev. Marjan Strojan)

Tvoj duh je ocean življenja.
Dvigne se lahko tudi v plimo jeze
in ti v meso zapiči ognjene harpune.
A ko jih pretehtaš, so brez teže.
– 
Lalla, 14. stol., kašmirska pesnica in mistikinja (prev. Tina Košir Mazi)

Juhu, pomlad je (že skoraj čisto) tu! Tečaji Joga – pot navznoter, s katerimi smo začeli v jeseni preteklega leta, stopajo v svoje tretje trimesečje. Vesela sem vsega lepega, kar so že prinesli – prijaznih srečanj, srčnih energij in časa za mir, ki vrača moč.

Tečaji so zasnovani tako, da se v vsakem trimesečju posvetimo določeni temi, določenemu vidiku joge … in življenja. Pomladna srečanja bodo uglašena na temo preobražanja. Pomlad je čas, ko se narava prebuja in obnavlja, ko vzbrsti, kar je bilo posejano. Opazovanje narave nas lahko navdihne, da z večjim zaupanje in optimizmom pustimo življenjskim silam v sebi, naj na novo vzniknejo in zacvetijo. A kar nas pri tem zavira in duši, je ujetost v omejujoče vzorce mišljenja in delovanja.

Če se iskreno odpravimo na pot navznoter, kmalu naletimo na bogato zalogo notranje prtljage, s katero ne vemo, kaj bi. Ker smo sodobni potrošniki navajeni, da so naše želje nemudoma uslišane, ko kupimo določen produkt, lahko hitro zaključimo, da joga ni za nas – od storitve smo vendarle pričakovali notranji mir in radost, ne pa, da bomo še bolj občutili svojo stisko! Sodobno poučevanje joge, ki je prilagojeno sodobnim potrošnikom, se zato pogosto ustavi na površini – takoj, ko naletimo na kaj neprijetnega, nehamo gledati vase. Raje ostanemo v varni coni udobja, se osredotočimo na zunanjost in izpopolnjujemo svoje fizične poze – joga pa v tej obliki ostane na ravni poziranja, ki ima sicer lahko dobrodejne učinke na fizično počutje in izgled (konec koncev je tudi to bolje kot nič!), ne vodi pa h kakšnim globljim spremembam. Če ne čutimo, da bi jih potrebovali, je to čisto ok. A mnogi ljudje (vsaj tisti, ki jih jaz srečujem), bi radi “nekaj več.” Včasih ni čisto jasno, kaj bi to bilo, ampak skoraj vsi, ki pridejo k meni, pravijo, da bi radi začutili – mir.

Prav tu pa so nam učenja starodavnih jogijskih tradicij lahko v veliko oporo – v sodobni družbi imamo namreč na temo miru ogromno zgrešenih predpostavk.

Preobražanje stisk v radost

Temeljna zgrešena predpostavka je, da je mir nekaj, kar bomo z izvajanjem neke tehnike začutili takoj, sicer je nekaj narobe, ali s tehniko ali pa z nami. Res je sicer, da večinoma kar hitro občutimo blagodejni učinek “pomirjujočih” prostorov in praks,a ta učinek je kratkotrajen in plitek, če pobegnemo, ko se začnejo oglašati neprijetne mentalno-čustvene vsebine. Teh se pogosto ustrašimo in sklepamo, da jih je določena praksa “povzročila”. Tako se zgodi, da zamudimo priložnost, da bi se z notranjimi pojavi soočili – in jih preobrazili.

Indijske tradicije so se ogromno ukvarjale s tem, kako izoblikovati prakse, ki bi človeku pomagale, da se osvobodi stisk. Sanskrtsko besedo duḥkha se ponavadi prevaja kot “trpljenje”, a je to prepompozen izraz, saj se izraz nanaša na kakršnokoli neprijetno občutje, ki se mu ljudje želimo izogniti. Nasprotni pomen ima sukha, kar ponavadi prevajamo kot “sreča”, zajema pa zaželene in prijetne reči. A pozorni opazovalci so ugotovili, da sta ti navidezni nasprotji v resnici neločljivo preleteni, zato se pogosto pojavljata zloženi v eno besedo, sukha-duḥkha. Ob sreči namreč že občutimo seme strahu, da bo minila, po drugi strani pa nam nelagodje lahko prinese tudi marsikaj dobrega. Za radost, ki je povezana z meditativnimi stanji, so sčasoma začeli uporabljati drug izraz: ānanda. Gre za radost, ki je globlja, pogosto se prevaja kot “blaženost”. Mnoge šole so učile, da je ānanda onkraj sreče-nesreče, smeri, ki so mi osebno najbliže, pa so predlagale drugačno rešitev: ānanda ni le onkraj, ampak prežema zavest – kar v praksi pomeni, da jo je mogoče začutiti sredi plesa vseh nasprotij, ki neizbežno sestavljajo naša življenja.

Notranja alkimija

Alkimistično prizadevanje, da bi svinec preobrazili v zlato, je prispodoba za delo z notranjimi silami. Zavest, da je svinčena občutja (strahove, žalost, jezo …) mogoče preobraziti v konstruktivno energijo (ustvarjalnost, sočutje, moč, modrost) je izjemno osvobajajoča. Osebno v takšno preobražanje verjamem na podlagi lastnih življenjskih izkušenj – da joga zares “deluje”, sem najmočneje občutila prav takrat, kadar mi je bilo v življenju najtežje. Zato si drznem trditi: če pred bolečino, ki jo življenje neizbežno prinese, ne pobegnemo, ampak jo potrpežljivo predihamo, se preobrazi v zlato zrno modrosti. To pa je edino bogastvo, ki nam ga nič in nihče ne more vzeti.

 

pomlad preobražanje

vir slike: Cornelia Kopp/ Flickr Creative Commons

In kaj točno bomo počeli?

Na tečajih izvajamo različne uravnotežene programe asan (jogijskih položajev). V vsakem trimesečju so v ospredju drugi položaji, ki jih zelo postopno in nežno razvijamo od pripravljalnih do zahtevnejših stopenj, tako da lahko izberete in izvajate oblike, ki vam najbolj ustrezajo. V tem trimesečju bomo položaje izvajali še bolj meditativno, z usmerjenim zavedanjem in nekaterimi notranjimi vizualizacijami. Povezovali bomo pranayamo (dihalne prakse) in meditacijo, postopno razvijali meditativno potovanje s pozornostjo ob dihu vzdolž hrbtenice, kar je praksa, ki ima zares močne učinke. Spoznali bomo mudro (držo), s katero se učimo občutiti in usmerjati življenjsko silo, kar nam pomaga vzpostaviti zaupanje, da smo na varnem v svojih rokah. V meditacijah bomo preizkusili različne načine, kako se soočiti z občutji, ki jih imamo sicer za neprijetna in premislili, kaj nas lahko naučijo ter kako lahko nekatera najpogostejša preobrazimo v konstruktivnejšo energijo. Učili se bomo tudi kratkih tehnik, ki jih v ta namen lahko uporabimo tokom dneva, sredi vsakdanjih aktivnosti.

TERMINI IN LOKACIJE

(Vse tečaje pripravljam in vodim Tina Košir Mazi.)

PONEDELJEK, 19:15 – 20:45; Ubrana dvorana, Celovška 55, Ljubljana
začetek pomladnega sklopa: 11. aprila 2016

SREDA, 18:30 – 20:00; Joga center Parinama (dvorana Pingala), Cesta na Brdo 85, Ljubljana
začetek pomladnega sklopa: 30. marca 2016

PETEK, 17:15 – 18:45; Ubrana dvorana, Celovška 55, Ljubljana
začetek pomladnega sklopa: 15. aprila 2016

CENIK

trimesečni sklop (april – junij 2016): 10 terminov po 90 min: 100 Eur*  / če se tečaju priključite pozneje, se vrednost ur, ki ste jih zamudili, odšteje od cene

mesečni sklop: 4 temini po 90 min: 50 Eur*

Prvi (informativni) obisk je brezplačen, a zaradi prostorskih omejitev se je zanj treba prijaviti po elektronski pošti.

Obiski posamičnih ur so mogoči v primeru prostih mest na tečaju . Cena posamičnega obiska je 15 Eur*. Za obisk se je treba predhodno prijaviti po elektronski pošti.

Prijave in dodatne informacije: tina.kosir@gmail.com

(* Plačilo je mogoče izključno kot nakazilo na TRR na podlagi izdanega računa. Z gotovino ne poslujem.)