Poglobitev izkustva in razumevanja joge (12.3.): Bhagavadgita/ Filozofija različnih šol vedante

Celodnevni program POGLOBITEV IZKUSTVA IN RAZUMEVANJA JOGE bo potekal v soboto, 12. marca v Ubrani dvorani (Celovška 55, Ljubljana). Temi tokratnih predavanj bosta Bhagavad gita in pa filozofija različnih šol vedante. Pred in po predavanjih pa seveda praksa! Pridružite se lahko kateremu koli posamičnemu delu, prijave že zbiram.

Za program se prijavite po elektronski pošti tina.kosir@gmail.com

9h – 12h: POGLOBITEV IZKUSTVA JOGE – podaljšana praksa
V okviru tega programa bomo izvajali daljšo jogijsko prakso, ki bo vključevala različne tehnike – asane (jogijske položaje), pranayamo (energijske prakse), sproščanje, vodeno osredotočanje pozornosti (dharano) in samostojno opazovanje meditativnega procesa. Program je namenjen tistim, ki se že ukvarjate z jogo in ste tudi že vzpostavili redno lastno prakso.
Število udeležencev: do 10
Prispevek: 20 Eur*

Sprehod skozi zgodovino, filozofijo in kulturo joge – poljudni predavanji:

15h – 17h: MODROST BHAGAVAD GITE
Bhagavad gita je eno temeljnih besedil indijske filozofije. Ko so se Evropejci srečali z njo, so jo označili za “eno najlepših filozofskih pesnitev”. Je del velikega epa Mahabharate, za besedilo, ki posreduje nauke o jogi, pa se odvija na zelo nenavadnem kraju – na bojnem polju tik pred začetkom bitke. Poglavitno vprašanje, s katerim se ukvarja, je, kako modrost joge prenesti v delovanje tudi v najtežjih življenjskih okoliščinah. V okviru predavanja si bomo ogledali različne vidike tega izjemnega, mestoma tudi kontroverznega besedila, ki indijsko kulturo in razumevanje joge bistveno zaznamuje še danes.
Prispevek: 15 Eur*

17h – 19h: FILOZOFIJA RAZLIČNIH ŠOL VEDANTE
Učenja temeljnih besedil indijskih izročil, kot so Upanišade, različne sutre in Bhagavad gita, so zelo raznolika, pogosto težko razumljiva, večpomenska in polna paradoksov. Kako jih razumeti, kako živeti v skladu z njimi? Ob koncu prvega tisočletja so na ta vprašanja poskušale odgovoriti različne šole vedante, ki so zagovarjale vsaka drugačne odgovore in poti. Kakšna je narava resničnosti? Je edino resnično zavestno in blaženo Eno, pojavni svet pa je iluzorni privid, kot je učila advaita vedanta? Ali pa je svet stvaritev božanstva, ki se mu človek lahko le približuje, a ga bo vedno neskončno presegalo, kot so menili pripadniki dvaita vedante? Je prava pot meditativna kontemplacija ali čaščenje? V predavanju bomo spoznali najpomembnejše ideje vedantskih šol, v katerih koreninijo zelo različni pristopi k jogi.
Prispevek: 15 Eur*

(*Izključno kot nakazilo na TRR na podlagi izdanega računa. Plačilo v gotovini ni mogoče. Zaradi zelo omejenega števila mest bodo prijave za dokončne veljale šele po plačilu prijavnine, saj si zaradi stroškov izvedbe programa in časovno obsežnih priprav nanj ne morem privoščiti večjega števila naknadnih odpovedi.)

19:15 – 20:45: MANTRE IN MEDITACIJA
Osebno naravnost obožujem sanskrtske mantre, ki so srce moje osebne prakse. Zakaj in kako delujejo, je racionalno bržkone nemogoče razložiti – nekateri jih začutimo, drugi ne. Na izrecno željo nekaterih od udeležencev mojih rednih tečajev joge  sem jih malce sramežljivo uvrstila na program – sramežljivo zato, ker se pravilnega izvajanja manter v indijskih tradicijah pod strogim vodstvom (izbranci) učijo dolga leta, naši poskusi posnemanja manter pa so seveda le bledi približek. A celo v tej okrnjeni obliki ima praksa manter lahko močne učinke. Uvodoma vam bom predstavila nekaj daljših manter, nato pa bomo skupaj 108x ponovili slovito maha mrityunjaya mantro. Po koncu bomo z meditacijo t.i. ljubeče naklonjenosti krepili namero delovati v dobro vseh bitij.
Prispevek: 5 Eur (oz. kolikor želite) sami nakažete kateri koli dobrodelni organizaciji, ki ji zaupate